fredag 11 januari 2013

Aktuell lagstiftning och rättigheter



För de som vill läsa in sig lite på lagstiftningen så finns denna länk till Svensk författningssamling, Jordabalken Kapitel 12 Hyra:

http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/_sfs-1970-994/#K12


De paragrafer jag själv med min väldigt mediokra kunskap tycker är viktigast för oss just nu är paragraf 16:4, tredje stycket, som handlar om inskränkningar i rätten att erhålla nedsättning av hyran då hyresvärden utför arbeten.


Som rubrik ovanför paragraf 18 d står följande: Hyresgästinflytande vid förbättrings-och ändringsarbete. 

I de följande paragraferna från 18 d till 18 h finns tydligt beskrivet det inflytande som vi hyresgäster har. Bland annat att om inte hyresgästerna skriver på får hyresvärden tidigast efter TVÅ månader vända sig till hyresnämnden, efter att meddelandet har lämnats till hyresgästen. ( Paragraf 18 e )


Läs och begrunda hela kapitel 12, det är ett innehållsrikt kapitel och kanske väcker det en aha-upplevelse, eller en ny tanke som du och ni kan ta med er till dialog-och mobiliseringsmötet den 17 januari i Bäckskolans aula. 

OBS!!Se blogginlägget nedan, eller klicka länken:
Dialogmöte med centrala HGF, mobiliseringsmöte


Vill också uppmana alla att sprida informationen till så många som möjligt, även om det kommer att komma upp lappar i trapphusen. De hinner skaffa barnvakt och ändra jobbmöten och annat om de får information i god tid!:)



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Update

Vi har fått tydligt stöd från en grupp i samma situation som oss i Göteborg, Pennygångens framtid. De skriver följande:


Viktig information till er som bor i Skarpan. 

1. Riksbyggen får inte höja hyran innan lägenheterna är renoverade. Ingen behöver all panikflytta. 

2. Renoveringar som innebär standardhöjningar får inte göras utan hyresgästens godkännande. Riksbyggen kan alltså inte börja renoveringen innan alla har godkänt. 

3. Ingen är tvungen att skriva på. Det finns inga juridiska risker med att vägra skriva under. Ni kan alltså spola ner ev godkännandeblanketter i toaletten.

4. Om inte alla skriver under måste Riksbyggen gå till hyresnämnden. Det finns inga risker med att bli kallad till hyresnämnden. Ni kan alltså vänta ut Riksbyggen om ni vill. 





Länk till Pennygångens framtids informationssida om rättigheter, klickan länken Rättigheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.