fredag 4 januari 2013

Gentrifiering och social housing

Vi har kontakt med Pennygångens framtid, en organisation bildad i ett område i Göteborg där man ska få en 68%-procentig hyreshöjning efter renovering. Man har jobbat effektivt där och t o m varit uppe i hyresnämnden, som gick på fastighetsbolagets sida, vilket sker i 98% av fallen som går till domstol. Men det hindrar inte medlemmarna i Pennygångens framtid, de strävar på. Mycket bra!

De är en god förebild för oss och har gett oss ett stort stöd, både i upptakten av Facebook-sidan och bloggstarten. Och som ett bollplank i mångt och mycket, och är ett fortsatt stöd för oss i Mobilisera Skarpan. Jag har tackat dem förut, men gör det igen även på bloggen, tack för allt stöd, PG framtid!


Deras blogg är läsvärd så klicka länken: Pennygångens framtid



Då jag samtalade med en av medlemmarna i PG framtid fick jag höra ett ord jag nog inte hört innan, och det var ordet gentrifiering. Det finns alltså en medveten tanke bakom renoveringarna med åtföljande hyreshöjningar, som inte egentligen motsvarar standardhöjningen som renoveringen innebär.


Nationalencyklopedin har en förklaring:


"gentrifiering, social förändringsprocess som består i att individer med hög socioekonomisk status flyttar till stadsdelar som traditionellt har dominerats av individer ur lägre sociala klasser eller från etniska minoriteter. (29 av 137 ord)"
Ne, gentrifiering


Svenska Wikipedia har en annan förklaring, delvis som den ovan:

"Gentrifiering (av engelska gentry, ungefär herrskapsklass) är ett begrepp inomstadsplanering och byggnadshistoria som betecknar en social statushöjning av ett område.
Gentrifiering sker exempelvis genom påkostade nybyggen, eller genom nyinflyttning av invånare med betydligt högre inkomster än den ursprungliga befolkningens."

Gentrifiering kan man kalla det som händer även här i Skarpan, då man höjer hyrorna så att vi som redan bor här får svårt att kunna klara höjningen. Eller inte klarar den alls och det innebär flytt till ett område med en lägre hyra, eller till en mindre bostad. Det är svårt att förstå varför man vill slå ut sina hyresgäster ekonomiskt, men det ligger i tiden. 
Det är svårt överhuvudtaget att få grepp om vad som händer och vi försöker allt vi kan för att samla in och även dela information med andra boende i området.
Det ser likadant ut på många ställen i Sverige och det är svårt att förstå varför man belastar hyresgäster som redan i många, många år betalat hyra som borde ha gått till renovering, men som gått till andra projekt inom fastighetsbolagen. 

Som Pennygångens framtid skriver i ett blogginlägg om sitt fastighetsbolag Stena: 
"Idiom
”göra en Stena”
att låta lägenheter i det egna beståndet förfalla under längre tid för att sedan tvinga på hyresgästerna renoveringar och hyreshöjningar som leder till att majoriteten av hyresgästerna tvingas flytta."
Klicka och läs hela inlägget: Att göra en Stena 

Vad ska man kalla det som händer oss och många andra runt om i Sverige? Social utslagning, flytta på dig du som inte har en tjock plånbok. 


En artikel som knorr på detta fundersamma blogginlägg, om social housing från tidningen Hem och Hyra, hyresgästföreningens medlemstidning,  att man bygger särskilda fattigområden. Våra politiker verkar inte vilja nappa på det. Men hur har man tänkt sig det hela, att det ska lösa sig med gentrifiering, segregation och på sina håll gettoisering:

Vad är det som händer i Sverige? Som en granne jag pratade med sa; var är solidariteten och människovärdigheten i boendet? Ja, det kan man sannerligen fråga sig!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.