tisdag 15 januari 2013

"...men vart ska ni då ta vägen?"


"...men vart ska ni då ta vägen?" Ombyggnation ur hyresgästernas perspektiv är en rapport av forskaren i kulturgeografen Sara Westin.*

Forskningsrapport för Hyresgästföreningen Riksförbundet och Region Stockholm, står det också i förtexterna till rapporten.

Klipp från förordet:

"Hyresgästföreningen Riksförbundet samt Region Stockholm och tar sin utgångspunkt i hyresgästernas upplevelse av ombyggnationer. Sammanfattningsvis är uppdraget att besvara följande frågor: 
Vad händer med hyresgästerna i samband med att miljonprogrammet byggs om? samt: Vilket inflytande har hyresgästerna över ombyggnationsprocessen? 

Arbetet har utförts vid Institutet för bostads- och urbanforskning, Uppsala universitet, och som ansvarig för den närmare problemformuleringen och för undersökningens upplägg står författaren."


Klipp från sammanfattningen:

"Sverige står idag inför en stor utmaning. En betydande andel av rekordårens fastigheter, särskilt de som går under beteckningen miljonprogram (1965-1974), är i behov av en omfattande renovering. De kommunala bostadsföretagen, allmännyttan, har redan rustat upp cirka 20 procent av sitt miljonprogramsbestånd, men enligt uppgifter från 2009 kvarstår ännu omkring 300 000 lägenheter (SABO 2009). Kostnaderna uppskattas till någonstans mellan 50 och 275 miljarder kronor (ibid.).1 Till detta projekt kommer inte staten att bidra med pengar, det har regeringen klargjort. En stor del av kostnaden kommer istället att finansieras genom hyreshöjningar, det vill säga betalas av hyresgästerna. Vad händer då med hyrorna? Och vad händer med de hyresgäster vars hem byggs om? Vart tar de vägen under och efter ombyggnationen och vilket inflytande har de över själva processen? Kan de bo kvar eller måste de flytta? Vad blir de långsiktiga konsekvenserna för samhället?"

Tack Daniel Carlenfors på 'Pennygångens framtid' för tipset!

Som jag redan sagt är de vårt stora stöd just nu, besök också deras blogg.


------

Region Stockholm har en hemsida kallad "Ditt livs boende" och en blogg med intressanta blogginlägg, klicka och läs bloggen

Jag har tagit ett helt blogginlägg från dem för att visa vilket engagemang man har i vår huvudstad:


Upprustning – vad händer med hyresgästen

22 augusti, 2012
I morse handlade Ekots sändningar till stor del om upprustningar av miljonprogrammet som i alltför många fall tvingar hyresgäster från sina hem. Frågan om upprustningar är ständigt aktuell och kommer att vara det ett stort antal år framöver. Tyvärr glöms ofta hyresgästerna bort i processen.
Inför vårt seminarium i Almedalen spelade vi in en film där hyresgäster fick dela med sig av sina erfarenheter från upprustningar. Se den!

Nu handlar inte filmen om världen, utan värden, det är ett stavfel. Men då jag först läste länken till filmen på Youtube kom en spontan känsla av att det är faktiskt någon utanför mig och oss själva i Skarpan som bestämmer över oss. Men vem i världen är det som egentligen bryr sig om oss? 

Direktlänk till ovanstående blogginlägg; Upprustningar



En kort kommentar jag vill ge är att det finns stora pengar att hämta för husägare och bostadsrättsinnehavare i så kallat rotavdrag. Men som hyresgäster är vi utelämnade åt oss själva. Dessutom har det tidigare funnits ett statligt hissbidrag, men den kostnaden hamnar på oss själva, trots att Carema, Räddningstjänsten, kommunen och handikapporganisationer kräver hiss i bostadsområdena!


Jag anser att vi hyresgäster inte ska betala för kostnader för åtgärder som samhälls-och intresseorgan vill ha. Vi bestämmer absolut inte om våra bostäder kan man lugnt sammanfatta det som.


För den nyfikne att läsa finns det en länk till artikel om Sara Westins doktorsavhandling på den nationella forskningsportalen Forskning.se:

Stadsplanering kritiseras i ny avhandling





För att hämta filen, klicka på fulltext i den övre delen av hemsidan som länken går till, där det ser ut så här:

Ladda ner:
Filstorlek:
1135 kb
Format:
application

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.