måndag 29 april 2013

Debattinlägg på Newsmill om Hyresgästföreningen

Vi är många i Skarpan som funderar över vilken verksamhet man egentligen bedriver inom Hyresgästföreningen i stort. På nationell, regional och lokal nivå, ingenstans verkar hyresgästernas verklighet tas på något större allvar, utan man hänvisar till en dålig lagstiftning då problemen inte går att lösa. 

Kanske är det så, kanske är Hyresgästföreningen som organisation på väg att avväpnas totalt av våra politiker, samtidigt som det bedrivs en mycket orättvis och rent bedrövlig bostadspolitik i landet. Men faktum kvarstår att man har en enorm byråkrati och beter sig som om man vore en myndighet, inte en intresseorganisation för hyresgästerna. En myndighet som omyndigförklarar hyresgästerna och tar sig en märklig självtillräcklig roll. Något som många kan berätta ett antal obehagliga, men verkliga historier om. 

Dessutom tar Hyresgästföreningen ut stora summor från hyresvärdarna för att finansiera sin verksamhet, så kallade hyressättningsavgifter. Vad det i praktiken kan innebära vet jag inte. Men vi vet iallafall hur hyressättningen slår mot oss här i Skarpan

Jag fick tips av en vän om ett debattartikel om Hyresgästföreningen, och det är ett strålande inlägg. Ett kort klipp:  

"Ibland skryter Hyresgästföreningen med att  man ”vid hårda förhandlingar hållit emot och sparat in"  200-250 miljoner kronor på sänkta hyreskrav. Hyresgästkollektivet skulle alltså ha besparats en sammanlagd hyresutgift på en kvarts miljard kr. Och denna besparing har kostat samma kollektiv nästan det dubbla; 470 miljoner  i medlemsavgifter.."

Hyresgästföreningen en förlustaffär för medlemmarna, Newsmill



Jag delar debattörens förslag till fullo, att hellre satsa på ren juridisk verksamhet och då verkligen stå på hyresgästens sida i de olika situationer som kan uppstå. 

Så klicka och läs det utmärkta inlägget och dessutom de andra debattinläggen om hyresrätten på Newsmill. 

Mobilisera Skarpan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.