onsdag 10 april 2013

Miljonprogrammen i Ekot och Rapport

Det kommunala bostadsbolaget Tunabyggen i Borlänge, har bett regeringen om hjälp med kostnader vid renoveringen av 1200 "miljonprogramslägenheter". Det blir för stora hyreshöjningar och kommunen vet inte vad de ska göra av de som inte har råd att bo kvar. Men någon hjälp för bostadsbolagen finns det inga planer på från regeringen, bostadsministern svarar:

"Vi försöker rikta en del insatser mot områden som är särskilt utsatta. Kanske att utveckla skola och arbetsmarknad och liknande saker. Vi har också förstärkt bostadsbidragen och tittar på om vi behöver göra ytterligare på de områdena. Men i grund och botten måste man konstatera att det är fastighetsägarnas ansvar att rusta upp sina fastigheter, säger bostadsminister Stefan Attefall."

Länk till inslaget i Ekot P1 idag:  Bostadsbolag ber regeringen om hjälp


Klicka in och läs på Ekots hemsida med hjälp av länken ovan. Det finns ännu fler nyheter att ta del av där.



Nyheten är en ren tragik, men så ser det ut över hela Sverige. Man gentrifierar bostadsområdena och gör människor i Sverige till migranter i sitt eget land av ekonomiska skäl. Det händer i ett välfärdsland anno 2013. 

Och menar ministern att man förstärkt bostadstilläggen för pensionärer då han talar om bostadsbidrag?  Det är inte bara bostadsbidragen för ungdomar och barnfamiljer som ska öka. Pensionärer är en enormt utsatt grupp idag. Dessutom kan inte vanliga löntagare heller klara de enorma hyreshöjningarna.

Den lilla skattesänkningen för pensionärer som skedde vid årsskiftet gjorde kanske 40 kronor per månad i plånboken för ett stort antal pensionärer. Det finns heller inga höjningar av pensioner eller bostadstillägg planerade och det slår enormt hårt mot en sedan länge enormt eftersatt grupp. 



I slutet av morgonens Rapportsändning nämndes i ett mycket kort inslag renoveringen av miljonprogrammen. Där talade man om en hyreshöjning på 20%. Det är en väldigt låg siffra och den stämmer verkligen inte för den hyreshöjning vi drabbas av i Skarpan. Om man tycker att en 20% -ig höjning är värt en nyhet, vad ska då inte vår 35-55% -iga hyreshöjning ha för nyhetsvärde? 

För den som vill se sändningen lägger jag in länken här. Inslaget om miljonprogrammen kommer sist i sändningen, precis innan sportsändningen

Rapport Nyhetsmorgon, klockan 9.00 på Svt Play



Läs gärna blogginlägget Gentrifiering och social housing, Mobilisera Skarpan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.