tisdag 8 oktober 2013

Lite läsning i väntans tider

Vi väntar på Svea Hovrätts beslut, det är kanske inte så lång tid kvar beroende på köerna i domstolen. Enbart en pappersexercis, som sagt. Så vi får stilla vänta härnere medan de däruppe i huvudstaden tolkar lagen och inte låter sig påverkas av försök att skynda på ärendet. Vi får också hoppas att de kan se att lagen inte bara stödjer äganderätten, utan också kan se att hyresgäster drivs från sina hem på grund av en vansinnig politik i Sverige, där chansen att utnyttja hyresgäster har släppts, som jag ser det, praktiskt taget fritt. 


"Var femte hyresgäst flyttar inte tillbaka när hyran höjs kraftigt efter en renovering. I genomsnitt höjs hyran med 900:-/månaden efter en större renovering runt om i miljonprogrammets Sverige. I Skarpan höjs hyran med ca 1900:-/månaden, vilket innebär att renoveringen måste vara gigantiskt stor...eller? Dessutom har mer än 50% av de ursprungliga hyresgästerna redan lämnat den första gården.", skriver en boende på första gården angående en artikel i Hem och Hyra på webben. Tydligen har våra politiker börjat ana vidden av den politik de bedriver och föreslår Boverket att utreda frågan. Vad för slags slutsats kommer man att dra av den utredningen, det vågar jag knappt tänka på. Och vilka får vara remissinstans och vems röster lyssnar man på och vem har överhuvudtaget talan?


Klipp från ingressen:


"Var femte hyresgäst flyttar aldrig tillbaka om hyran höjs kraftigt i samband med renovering. Nu vill regeringen att Boverket utreder saken och föreslår åtgärder."


http://www.hemhyra.se/riks/flytt-efter-renovering-ska-utredas




På P4 Kalmars hemsida kan man läsa om den utredning som ska göras och där säger bostadsminister Attefall att det kan handla om att förbilliga renoveringarna. Det handlar väl snarare om att hyresvärdar och byggföretagen vill ha så stora och så snabba vinster som möjligt, inte att ge ett gott boende, en god standard till trogna hyresgäster som betalat hyra under många år. Det ska vara billigt och enkelt boende för den som inte har inkomst att få ett lån för att finansiera sitt boende. Det är skillnad på folk och folk numera i Sverige!


"Verket ska också lämna förslag till hur man kan lindra de effekter som renoveringarna kan få för hyresgäster med låga inkomster. Stefan Attefall kan tänka sig olika åtgärder.
– Vi har höjt bostadsbidragen två omgångar för att möta deras behov, och det är också en fråga vi kommer att ställa oss, behöver man jobba vidare med ett sådant instrument? Men det kan också vara så att man måste fundera på om vi kan göra ytterligare insatser för att förbilliga renoveringar, säger han."


Direktlänk till nyhetsinslaget: 


 Hyresgäster tvingas flytta när bostäder renoveras (1:22)



Fick ett lästips per mail om störningar vid byggen.


Polisen i Sundbyberg störs av renoveringar. Men vi kommer att tvingas lyssna på störningar från renoveringar i Skarpan i fem år, men vi får ändå bara en månads men i nyttjanderätten. Renoverar hyresvärden ska du anpassa dig, oavsett hur din livssituation ser ut. På flera håll i Sverige kommer byggjobbarna även på helgerna, så även om du jobbar heltid, dagtid, kan du få din helg förgylld av buller från bygget. Men då får du visualisera den nya dyra fina lägenheten du ska få, då står du ut med allt.


”Byggbuller stör poliser”

Sundbyberg. Våningarna ovanför polisstationen i Sundbybergs byggs som bäst om till bostäder. Det betyder att det bullrar och nu har polisen fått nog. Hela stationen flyttade i förra veckan ihop med närpolisen i Solna i väntan på tystare lokaler i Sundbyberg …” (DN Sthlm 2013 10 04 s 4)

( Artikeln verkar inte finnas på nätet för direktlänk, har letat! )



Om metoden man har att förbilliga byggandet och boendet för "fattiga människor" ute i Europa, ett blogginlägg jag skrev i början av januari 2013:

Gentrifiering och social housing

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.